Nieuwe drone regels die je moet weten!

Drone pxpro kasteel

Nieuwe drone regels die je moet weten!

Vanaf 31 december 2020 gelden er nieuwe regels voor alle dronebezitters in Europa. Wie een drone heeft moet deze laten registreren en zijn de nieuwe regels in heel Europa hetzelfde. Hierdoor zijn er minder onduidelijkheden en zijn de regels in elk EU-land hetzelfde.

Omdat de regels dan in hele Europa hetzelfde zijn krijgen meer bedrijven de kans om met een drone te kunnen werken. Steeds meer beroepen en werkzaamheden kunnen eenvoudiger uitgevoerd worden met een drone. Denk daarbij aan inspecties op moeilijk bereikbare plekken zoals kerktorens, windmolenparken of zelfs inspectie van vulkanische activiteiten.

Wanneer moet ik mijn drone registreren?

Een drone die zwaarder is dan 250 gram moet zich bij het RDW verplicht registreren en een vliegbewijs en exploitatienummer aanvragen. Dit geldt ook voor de consument die de drone alleen recreatief willen gebruiken.

drone regels 2021

Welke algemene regels zijn van toepassing?

Voor de vliegers geldt verder dat ze niet mogen vliegen boven mensenmenigten, woonwijken en rond vliegvelden. Als dit wel nodig is zul je “certified” licentie nodig hebben. Om te kunnen vliegen met een drone onder de 250 gram zonder camera is geen registratie en vliegbewijs nodig. Voor alle anderen heb ik een klein overzicht .De rest van de nieuwe regelgeving kun je vinden in deze PDF van de Rijksoverheid.

Oke, ik heb me geregistreerd, en nu?

Na registratie ontvang je een uniek digitaal registratienummer, het zogenaamde exploitantnummer. Dit nummer zal vanaf 1 januari 2023 uitgezonden moeten worden door de drone waarmee je vliegt, zodat handhavers op afstand kunnen zien van wie een bepaalde drone is (‘Remote ID’), uitgezonderd oudere drones en zelfbouwdrones in Open categorie A3. In alle gevallen moet het registratienummer zichtbaar op de drone worden aangebracht, bijvoorbeeld in de vorm van brandplaatje, sticker of dog tag.

Registreren is alleen mogelijk in het land waarin je woont. Het is niet mogelijk om jezelf in meerdere lidstaten te registreren. Het registratienummer komt in een Europees systeem terecht, zodat ook over de grens kan worden gecheckt welke dronepiloot cq. operator bij een bepaald registratienummer hoort. Heeft je drone al een PH-registratie? Dan zul je je toch opnieuw moeten registreren, maar dan als operator. Er komt in dat geval dus een ander nummer op de drone te staan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start op 1 januari een online campagne om dronebezitters uit te leggen wat de nieuwe regelgeving voor hen betekent.

Hoe zit dat met PXPRO?
Natuurlijk heb ik zelf niet stilgezeten. Ik heb via Dutch Drone Academy alle benodigde licenties besteld. Op het moment dat ik de benodigde papieren heb behaald zal hier een bericht over worden gemaakt. Op dit moment vlieg ik met een ROC-Light licentie. Je kan nog altijd drone videos laten maken door PXPRO.nl

Share this post